Zillion hiztory

 • Aanleiding

  pre 1996

  Frank Verstraeten, geboren in 1969, is gepassioneerd door het uitgaansleven. Op een avond wordt hij buitengegooid uit discotheek Carré. Frank zweert zijn eigen discotheek te beginnen, een discotheek zoals België nog nooit gezien heeft. Omstaanders geloven er weinig van ...

 • Aankoop Zillion-gebouw

  1996

  In 1996 kopen Frank Verstraeten en zijn zakenpartners de sporthal "Going out" aan de Jan Van Gentstraat 4 in Antwerpen. De bouwvergunning spreekt over een bestemming als polyvalente zaal. Er werd een jaar gebouwd aan wat de grootste en meest technologisch vooruitstrevende discotheek zal worden van de Benelux. De naam Zillion wordt op 2 oktober 1997 gedeponeerd bij het Benelux-Merkenbureau in Den Haag.

 • Opening Zillion

  16/10/1997

  De hypermoderne megadiscotheek Zillion opent in het Antwerpse stadscentrum. 5000 feestvierders kwamen elk weekend naar "de place to be" van de Benelux.

 • 1e sluiting Zillion

  maart 1998

  Burgemeester Leona Detiège sluit Zillion. De Raad van State annuleert deze beslissing wegens procedurefouten. Met 4 stemmen tegen 2 besluit het Antwerpse schepencollege dat de Zillion weer open mag. Frank Verstraeten komt het stadsbestuur tegemoet met een aantal aanpassingen. Zo wordt het parkeerprobleem opgelost door een shuttledienst in te stellen vanaf de Scheldekade en worden er voldoende nooduitgangen voorzien.

 • 1 jaar Zillion

  17 oktober 1998

  Tijdens de avond "1 jaar Zillion", wordt na een valse bom-melding de gehele Zillion-ontruimd. Meer dan 4.000 bezoekers wachten buiten in de koude.

 • MTV Music Awards

  13 november 1998

  Uitreiking van de MTV Music Awards met als eregast prins Laurent.

 • Millenniumfeest

  10 januari 2000

  Antwerpse stadsambtenaren krijgen de Zillion gratis voor de organisatie van hun "Millenniumfeest". Op de vraag van buurtbewoners om dit feest te verbieden antwoordt burgemeester Detiège dat de stad dat wel zou kunnen, "maar we moeten dat ook nog willen".

 • Zillion @ Telefacts

  21 februari 2001

  Het Telefacts-programma op VTM zendt een reportage uit van Zundays @ Zillion, de erotische avonden in Zillion. De discotheek wordt alweer in een slecht daglicht gesteld.

 • Sluiting Zillion: het begin van het einde

  2001

  De politieke landkaart in Antwerpen verandert en de politieke beschermelingen van Zillion verdwijnen van het toneel. Na de eerdere mislukte poging tot sluiting in 1998 is het stadsbestuur vastbesloten om Zillion deze keer definitief te sluiten. Zillion wordt na gerechtelijke onderzoeken gesloten in december 2001 met een bezwarend beslag door het Parket van Antwerpen. De Zillion zou opgestart zijn met geld verkregen uit fiscale fraude en ook de bouwovertredingen in het gebouw worden niet geregulariseerd. Hoewel een megasucces, wil de stad geen megadiscotheek in een woonzone. Wettelijk houdt het beslag de exploitatie van het complex niet tegen en even is er sprake van een heropening op 19 januari 2002.

 • Openbare verkoop inboedel

  februari 2002

  De heropening op 19 januari 2002 gaat dan toch niet door. De inboedel van de Zillion wordt in februari openbaar verkocht. De merknaam en het gebouw gaan nog niet onder de hamer. De verkoop bracht 570.000 euro op. De merknaam Zillion wordt in 2003 verkocht voor 26.000 EUR aan August Verbeek (bekend van discotheek Reflex).

 • Zillion on/off

  2002 - 2005

  Zillion heropent af en toe zonder vergunning in de vorm van kleinschalige privéfeesten, de MFMPP oftewel Mega Fou Minded Private Party. De politie gedoogt deze feestjes grotendeels aangezien deze kleinschalig zijn en weinig op voorhand worden aangekondigd. Frank woonde nog altijd in zijn flat naast de discotheek en zijn garage werd de inkomhal.

  Volgens geruchten hing er in die periode nog heel wat apparatuur die op de openbare verkoop niet verkocht geraakte. In 2005 werden de gebouwen dan definitief verbeurd verklaard en is het definitief afgelopen met feesten in Zillion.

 • Zillion Reunion Lommel

  24 april 2004

  Met een capaciteit van 6300 personen organiseert Frank Verstraeten een reunion party in De Soeverein te Lommel. Naast de Zillion-sound is er natuurlijk ook weer heel veel aandacht voor de lichtshow en ook nieuw is het 3D-concept.

 • Zillion Beach

  2006

  Het volk wil nog steeds Zillion-feesten. Frank organiseert in 2006 een grote Zillion Beach party.

 • Zillion spullen

  2006 - heden

  Enkele Zillion-spullen veranderen van eigenaar. Op 2dehands.be passeerden onder andere de computermeubels uit het cybercafé, de trussen die aan de spin hingen en een aantal tafels.

 • Zillion wordt verkocht

  2010

  Stad Antwerpen koopt het Zillion-gebouw en betaalt hiervoor 1,7 miljoen euro.

 • Zillion @ Sportpaleis

  13 maart 2015

  Helemaal onverwacht wordt plots een nieuwe Zillion-facebookpagina en website gelanceerd. De meeste mensen denken dat er een nieuwe Zillion-discotheek komt. Dat is natuurlijk onmogelijk in het verzuurde België en sowieso zijn megadiscotheken over hun hype heen. Frank en zijn team kondigen een grootse party aan in het Sportpaleis, Relive the vibe with the original cast. Frank is sinds 7 januari 2015 terug eigenaar van de Zillion-merknaam voor een periode van 10 jaar.

 • Zillion @ Sportpaleis

  19 maart 2016

  Editie The legend strikes back

 • Zillion verdwijnt uit het straatbeeld

  Eind 2016

  In december werd de afbraak van het Zillion-gebouw gestart. Wie Antwerpen binnenreed, zag de Zillion altijd knipogen naast het gerechtsgebouw. Heel wat geïnteresseerden, urban explorers en fotografen komen nog een laatste kijkje nemen. Wat mij altijd zal bijblijven, was hoe intact de main room nog was. Een grondige kuisbeurt, vervangen van het parket, herstellen van het beweegbaar podium en de zaal was weer (polyvalent) inzetbaar! Eind 2016 werd ook deze website Zillion memories tot leven gebracht. Want Zillion zal nooit verdwijnen en voor altijd in onze harten voortbestaan.

 • Zillion @ Sportpaleis

  17 februari 2017

  Zillion komt voor een laatste keer naar het Sportpaleis met de editie The final rave.

 • Zillion Zundays @ The Ark

  augustus 2017

  Zillion komt - verrassend - terug met het Zundays-concept op The Ark, een dance-festival op een cruiseschip.

 • MILLION MEMORIEZ

  oktober 2017

  Elk jaar organiseren we met deze website de onofficiële samenkomst "MILLION MEMORIEZ" met en voor Zillionairs, mét resident dj's uit die tijd. Als de volgende party eraan komt, laten we dit weten via de startpagina van deze website. Mis dit zeker niet!

 • Zillion @ Sportpaleis

  31 maart 2019

  Zillion komt - verrassend - terug naar het Sportpaleis onder de noemer "Zillion Showtime" en dat op een zondag. Remember Zundays ...

 • Zillion rises again

  april 2019

  Mega Retro Belgium lanceert het pop-up concept van de reizende discotheek. Als Zillion-fans kan het niet anders dan dat dit een Zillion-tintje krijgt. Authentieke elementen die al jaren geen nut meer hadden, komen terug tot leven: de originele Zillion-inkomdeuren, alle truss-kaders van de spin en de megaventilator!

 • Zillion muziek terug op vinylplaat

  2021 - nu

  De sound van Zillion komt terug uit op vinylplaat in de compilatiereeks MEMORIEZ ... net zoals in de tijd van Zillion kan je de muziek weer op vinyl horen. Verkrijgbaar bij de betere platenzaak!