Zillion imprezion

Foto's: © Didi Hanssens

1 / 17
Zillion discotheek
Als je Antwerpen binnen reed, zag je de Zillion al van ver door de verlichte schoorsteen. Deze schoorsteen had voor de rest geen actieve rol in Zillion, maar dateerde nog uit de tijd toen het gebouw een fabriek (suikerraffinaderij) was.
2 / 17
Zillion discotheek
Tot ver in de straat stond men aan te schuiven om binnen te mogen. Het linkergedeelte van het gebouw was de main room. Je liep in de ingang (rechts) door een ronddraaiende boog (de zogenaamde stargate) om Zillion te betreden.
3 / 17
Zillion discotheek
De stargate was een constructie uit cortenstaal met een diameter van 5 m die ronddraaide en waarlangs je Zillion binnenkwam.
4 / 17
Zillion discotheek
Het logo van Zillion: 69. De discotheek heeft altijd al een erotisch karakter gehad ... in het logo, maar ook in de legendarische Zundays parties. De 69 kan ook verwijzen naar 1969, het geboortejaar van Frank Verstraeten.
5 / 17
Zillion discotheek
De plattegrond van gelijkvloers: inkom, kassa, bureau, ambi café, Exedra, main room
6 / 17
Zillion discotheek
De grote main room, nokvol met technologie en met een futuristisch decor.
7 / 17
Zillion discotheek
In het midden van de main room zie je een klein beweegbaar podium. Vergis je echter niet: de hele dansvloer rondom kon 15 cm in vrije val!
8 / 17
Zillion discotheek
De Zillion pool naast de dansvloer waar dansers en danseressen sierlijke kunsten vertoonden.
9 / 17
Zillion discotheek
De mega-ventilator (hangt nu in BBC/Complex Sint-Niklaas)
10 / 17
Zillion discotheek
Rechts de scannermatrix achter het podium
11 / 17
Zillion discotheek
De truss-constructie aan de spin is legendarisch. Discotheek Kokorico (BE) en Time Out (NL) kregen nadien een gelijkaardige constructie.
12 / 17
Zillion discotheek
De cirkel truss met moving heads was één van de elementen die achter het podium kon verschijnen of verdwijnen (foto: VUM).
13 / 17
Zillion discotheek
Exedra was een aparte room achteraan in het gebouw. Hier draaide men minder commercieel dan in de main room.
14 / 17
Zillion discotheek
De bistro was het restaurant op de 1e verdieping waar je o.a. een Zillion-spaghetti kon bestellen
15 / 17
Zillion discotheek
Naast de main room op het 1e verdiep bevond zich de grote VIP-room, de ZIP genaamd.
16 / 17
Zillion discotheek
De achterkant van het gebouw. Exedra op gelijkvloers, bistro erboven. (foto van 2008 door Endlezz) Pittig detail: heel wat urbexers kwamen een kijkje nemen in het gebouw dankzij het gat onder de letter "B".
17 / 17
Zillion discotheek
Zillion was een megadiscotheek. En dat betekende onder andere dat er meer dan 1 dansruimte was, elk met een eigen interieur en een eigen muzieksound.

 

Member cards

 

Marketing

 

De marketing van Zillion was geweldig. Er was natuurlijk de traditionele reclame via televisie en de website, maar er waren nog zovele andere kanalen.

Zillion bracht een eigen cd-reeks uit en verkocht eigen gadgets via de Zillion-shop. Internet stond nog in de kinderschoenen toen, maar aangezien Frank een IT'er was, werden alle mogelijkheden van toen benut: een online Zillion radio-kanaal, een aangepaste Quake-game, second life discotheek en een chatbox (in Zillion zelf was een cybercafé met op maat gemaakte Zillion-meubels).

BV's en politici waren kind aan huis in Zillion. De lijst is lang, maar onder andere: Briggita Callens, Jean-Pierre Van Rossem, Spillie & Frank Molnar van Big Brother, Luk Alloo ... en zelfs Herman De Croo.

Ook op diverse events was Zillion aanwezig zoals bij Antwerp is burning en de City Parade. Tijdens de zomermaanden was er ook Zillion Beach in Oostende. Tijdens onze vele trips in de verlaten Zillion kwamen we zelf plannen tegen om een heuse Zillion-warmeluchtballon te laten maken.

Media Hall nv, het bedrijf van Frank Verstraeten dat Zillion uitbaatte, zorgde ervoor dat Zillion zoveel mogelijk in de spotlights kwam:

In 2017 is er volgens Dag Allemaal zelf sprake van een heuse film over het leven van Frank Verstraeten ... dat nieuws volgen we uiteraard van dichtbij op!

 

Zillion, het logo

Zillion en het 69-logo zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Er hangen verschillende betekenissen aan het logo:

  • 69 is een verbastering van het infinity-teken, "infinity" omdat Zillion een naam is die eeuwig zal herinnerd worden.
  • 69 is het horoscoop-teken van een kreeft.
  • 1969 is het geboortejaar van Frank Verstraeten.
  • 69, naar het gelijknamige Kamasutra-standje. Zillion stond ook symbool voor erotiek en een eerste seksuele ervaring.

De geschreven naam "Zillion" zou volgens geruchten gewoon het gedigitaliseerde handschrift van Frank Verstraeten zijn. Simpel & budgetvriendelijk, maar spitsvondig! De naam zelf is ook helemaal Frank's uitvinding. A Zillion things ...

Geniet even mee van de eerste ontwerpen, ook de ontwerpen die het niet haalden: (foto's: Raf Coolen)