Zillion main room

Foto's: © Didi Hanssens

In de main room van Zillion was het allemaal te beleven. De zaal was vanuit technisch en visueel oogpunt het beste wat in Europa ooit gebouwd was. Vergelijkingen met danstempels zoals in Ibiza waren zeker niet overdreven en zelfs vandaag de dag nog, zou de main room in Zillion nog steeds mee kunnen.

Main room tour

De main room was de meest technisch uitgeruste discotheekhal die Europa ooit gezien had, ver voor zijn tijd vooruit. De meeste discotheken hadden die tijd vaste lichtinstallaties en een groene laser. Zillion was één en al innovatie en kosten noch moeite werden bespaard.

Welcome to ... Zillion

Dit was de toegang tot de dansvloer (eigenlijk best smal). Eerste foto toont ingang naar main room, tweede foto van main room terug naar buiten.

De Zillion-spin

Blikvanger centraal in Zillion was de "spin", een gigantische stalen constructie met een diameter van 11 m die ronddraaide. Aan de 7 armen van de "spin" hingen beweegbare trussen die stampvol belichting hingen. Aanvankelijk waren Frank Verstraeten en Roger Kerremans (van Techno Construct) eigenlijk aan het brainstormen over een nieuw licht-effect. Van het ene idee kwam het andere en zo werd de spin geboren. De firma van Roger, Techno-construct uit Dendermonde, ontwikkelde dit. Later werd het ontwerp van de spin verder verbeterd en o.a. toegepast in discotheek Kokorico (in 2002) en Time-out. Wil je de spin dus live aan het werk zien? Dat kan dus nog in Zomergem (diameter 2 m kleiner) of in Gemert (Nederland)!

 

Na de openbare verkoop werden de kaders gekocht door Technoconstruct. Roger wou niet dat deze ergens anders terecht kwamen. De kaders van Kokorico gaan gewoon de vernieling in, maar die van Zillion zijn speciaal, zegt hij zelf. En dat na 20 jaar!

 

Podium

Achter het podium was het plafond 5 meter hoger dan elders in de main room. De belichting kon in die ruimte op- en neergetakeld worden, zodat het decor van het podium en de sfeer op enkele seconden tijd helemaal kon aangepast worden. Naast het podium was er links en rechts een projectiescherm en een kraaiennest met plaats voor een danser(es).

Geen enkele discotheek had zo'n grote aluminium mega-ventilator dan Zillion (diameter van 5 m). De luchtverplaatsing - wanneer de mega-fan op volle toeren draaide - was zo hevig dat artiesten op het podium vastgemaakt moesten worden. De megafan werd ingezet om confetti de zaal in te blazen en jawel ... op een avond zelfs geldbriefjes met een waarde van 1,000,000 Belgische frank (25,000 EUR). Rond de mega-fan bevonden zich 87 PAR-lampjes die als "blinders" gebruikt werden. De mega-fan werd later verkocht aan discotheek BBC. Daar werd de mega-fan vast ingebouwd in de muur. Echter op volle kracht hebben ze deze nooit kunnen laten draaien, anders zou de mega-fan door de kracht uit de muur getrokken worden. Enkel Techno Construct kon de mega-fan calibreren om deze op volle snelheid te doen draaien. Op 31 maart 2017 verhuisde de ventilator tijdens renovatiewerken naar buiten om voortaan als decoratiestuk te dienen. Op die manier komt er - ironisch genoeg vlak na de afbraak van het Zillion-gebouw - terug een stukje Zillion naar buiten.

 

Links en rechts waren er aparte truss-elementen waarop allemaal blinders bevestigd waren. De blinders waren "verblindend" (en stroomverslindend) met elk 650 Watt per lampje.

 

De scanner-matrix was ook typisch Zillion. 14x7 Roboscan 812 scanners die onafhankelijk van elkaar konden aangestuurd worden.

 

De cirkeltruss met 12 Mac500 moving heads, dikwijls in combinatie gebruikt met de 3 kleinere ventilatoren erachter.

 

2 colour lasers 10W

 

Verder was er ook nog een truss-brug voor dansers die op en neer kon, onder de truss-brug stonden ook nog 10 Mac500 moving heads, er waren 12 Hungaroflash-strobo's, droogijs-installatie, indoor firework, 2 sky-tracers, sterrendoek en vele meters zware theaterdoek.

Dansvloer

De dansvloer van Zillion was geen gewone dansvloer, maar een zero gravity dancefloor. Op de climax van een muzieknummer, weerklonk de vocal "Zillion live" en viel de dansvloer ineens 15 cm naar beneden!

In het midden van de dansvloer was er een verhoogd plateau dat bijna twee meter naar boven kon bewegen.

Aquarium

Een echte blikvanger in de main room was het aquarium waar sierlijke danseressen of dansers hun kunsten vertoonden. Bovenop het aquarium bevond zich ook een dansvloer, die hydraulisch op en neer kon bewegen. Het aquarium is na de sluiting verkocht aan Club Famous, maar is jammer genoeg nooit meer terug opgebouwd.

Verplaatsbare robots

Typisch voor Zillion en aansluitend op het futuristische decor van Zillion, waren de robots die her en der verspreid stonden. Zo kwam je al meteen bij het binnenkomen een statische robot tegen.

Dat was nog maar het begin, want in de main room stond een grote bewegende robot. Deze stond op een rolband en kon zo tot naast het podium bewegen. Met zijn 3,5 meter hoogte en 60-tal pneumatische festo-cilinders een indrukwekkende verschijning en levens-echt! Met deze robot werden dikwijls licht- en vuurwerk-effecten uitgevoerd, met als gevolg dat de dichtingen beschadigd raakten en de robot dus zeer dikwijls moest hersteld worden door Techno-construct.

Industriële robots

Naast de verplaatsbare robots, stonden achter de discobar ook 2 vaste "Cincinnati Milacron" robots die uit een oude Opel-fabriek kwamen. Techno-construct maakte hiervoor een bedieningspaneel en de motoren stonden apart opgesteld in de robotruimte. Jammer genoeg werden deze industriële robots amper gebruikt en hadden ze eerder een decoratieve waarde. Oorspronkelijk zou het de bedoeling geweest zijn om lasers aan de robot-armen te bevestigen. Echter zat er zoveel kracht achter de robotarmen dat deze te gevaarlijk waren om (veel) gebruikt te worden.

Monorail

Aan het plafond ter hoogte van het podium startte de monorail waaraan dansers hingen die de hele zaal door "zweefden". De monorail werd aangedreven met een simpele autobatterij. Regelmatig waren er pannes waardoor dansers in de helft van de zaal vast zaten.

Balkon & loopbrug

De main room had ook een 1e verdieping in de vorm van een groot balkon en een loopbrug. Via de loopbrug kon je vanop het balkon achteraan de zaal het balkon vooraan bereiken. Deze loopbrug was onder andere een van de grote bouwovertredingen, deze stond niet op het originele plan aangeduid.

In de main hall werden honderden meters balustrades voorzien. Deze inox balustrades zijn ook door Techno Construct speciaal ontworpen voor Zillion en zien er uit als echte kunstwerken. In cortenstaal (een speciaal soort staal dat er roestig uitziet, maar effectief niet door-roest) werden er ook drankenhouders aangehangen. Veel details zijn er niet over bekend, maar na de openbare verkoop zijn ettelijke meters balustrade verkocht. Volgens geruchten zou Tanja Dexters op haar loft een terras hebben met Zillion-balustrades, maar dit werd (nog) niet bevestigd. De overblijvende balustrades zijn tijdens de afbraak jammer genoeg van het gebouw als "oud ijzer" afgevoerd. Enkele Zillionairs konden wel nog enkele balustrade-elementen redden van de sloop ...

 

Zo zag het balkon eruit (foto's: Johan Discart):

Dj booth & light booth

Rechts van de toegang tot de main room bevond zich de dj booth. De dj booth was een fraai plexiglas-meubel, waar het na de verkoop verzeild is geraakt, is onbekend. Dj's draaiden toen nog allemaal op vinylplaten, dus 3 Technics-platenspelers waren aanwezig. De stofkappen van de platenspelers lagen trouwens 20 jaar later nog altijd in het magazijn stof te happen. Eveneens 2 Ecler-mixers, de dubbele cd-speler van Denon en 2 Pioneer CDJ's 1000 waren toen standaard aanwezig. De bekende trance-effectjes zoals de "flanger" werden toegevoegd via de Pioneer EFX-500. Frank draaide meestal met de computer, Alcatech BPM Studio was toen de industriële standaard in dj-software.

Op balkon-niveau bevond zich een volwaardige light booth. Van hieruit werd de spin, alle belichting en de Cincinnati-robots bestuurd.

Boven de light-booth was er ook nog achter verduisterend glas een video booth. Van hieruit gebeurden de professionele opnames.

Andere decoratieve elementen

In Zillion stonden her en der kunstwerken die Frank had gekocht van een Antwerps kunstenaar en andere decoratieve voorwerpen. Het meest bekende voorwerp is wellicht de legendarische antieke tandartsstoel!

Technische fiche

 

 

Lichtinstallatie 1.250.000 Watt

  • Intellabeam 700 hx + Intellabeam lichtsturing
  • 26 moving heads (Martin Mac 500 & Martin Mac1200)
  • 578 scanners (Martin Roboscan 812)
  • 3 full colour lasers
  • Lichtsturing door Avolites Diamond 3 & Avolites Pearl 2000

Geluidsinstallatie 70.000 Watt

  • THX sound
  • 8x Mach M154R (500 Watt RMS)
  • 12x Mach M156R (1000 Watt RMS)
  • 16x Mach M182R (1500 Watt RMS)
 
 

Wist je dat de elektriciteitstoevoer onvoldoende was om Zillion op volle kracht te laten draaien? Het was nog een tijd toen er geen LED-lampen bestonden. Achter de lightjockey booth stond er een zekeringenkast (4x 200 KW) waarvan de zekeringen de hele avond aan- en uitgezet dienden te worden om aan de stroomvraag te kunnen voldoen. Extra stroom werd voorzien via 4 dieselgeneratoren, deze werden een halfuur voor opening opgestart.