Zillion afbraak gebouw

Door de herstelvordering en het verbod op het exploiteren van een discotheek werden er geen geïnteresseerden gevonden om het Zillion-gebouw te kopen. De vastgoedafdeling van de Stad Antwerpen kocht het gebouw en verkocht dit na enkele jaren aan een bouwontwikkelaar die er een luxe appartementenblok op zet.

In december 2016 startte men met de afbraak van het gebouw. Voor velen dé uitgelezen kans om het gebouw te gaan verkennen. Niet alleen een triestig moment voor de vele Zillionairs, maar ook een wrange nasmaak voor Frank Verstraeten, die de afbraak moest bekostigen als straf voor de bouwovertredingen.

Zillion was een populaire plaats voor nieuwsgierigen en fotografen om te gaan “urbexen”, het bezoeken van verlaten plaatsen. Toen Zillion pas achtergelaten werd, woonden er ook even krakers. Zij kwamen in een paradijs, want er was de eerste tijd nog elektriciteit en stromend water voor deze afgesloten werd. In Exedra lagen nog matrassen, er waren toiletten en hier en daar zal er ook nog wel een fles sterke drank blijven staan zijn.  

Wij hebben het nooit geweten, maar blijkbaar kon je binnen langs de achterzijde, via een luik dat voorzien was in noodgevallen zodat de brandweer altijd binnen kon. Dat luik is op een gegeven moment wel dichtgemetst, maar was enige tijd later weer opengebroken. Het was pas in december 2016, toen de afbraak van het gebouw startte, dat je vrij kon binnen- en buitenlopen. Op eigen risico uiteraard, dat maakten de bordjes “asbestgevaar” wel duidelijk.  

In Zillion viel nog veel te ontdekken, ook al was het meubilair, de licht- en geluidsinstallatie weg en waren na de sluiting ook nog heel wat technische elementen weggehaald zoals de motor onder het bewegend middenpodium. Alle podia waren nog aanwezig, de bars, de kluis, enkele computers, flyers, speelkaarten, … Elke keer je er kwam, ontdekte je wel iets nieuws!

In april 2017 was het gebouw volledig verdwenen. Zoals Frank het ooit gezegd heeft: "Het gebouw is slechts een lege huls en al lang geen Zillion meer. De legende echter blijft voortbestaan."

Deze fotoreportage werd mogelijk gemaakt dankzij: Bart Vackier, Wim Van Dessel, Jan Lodewijckx, Jochem Oomens